Weet u niet hoe u moet behangen? Iedereen kan het leren!

Leer het aan de hand van dit eenvoudige stappenplan dat door een behanger uit ons netwerk is opgesteld!

behangen stappenplan
Vraag gratis offertes aan

Het is binnen 1 minuut geregeld!

Behangen stappenplan

Gaat u voor het eerst behangen? Het volgen van een stappenplan tijdens het behangen is erg verstandig. U heeft de keuze uit verschillende soorten behangpapier zoals vliesbehang en renovlies. Hoe behangen? Van het voorlijmen tot het plaatsen van vliesbehang. U vindt hier een stappenplan over hoe u het aanbrengen van behang helemaal zelf doet. Ziet u behangen ondanks het stappenplan niet zitten? Onze vakmannen plaatsen het behangpapier graag! Coaqual is een netwerk van behangers. De bij ons aangesloten behangers zijn actief in heel Vlaanderen. Via het offerteformulier vraagt u gratis en geheel vrijblijvend meerdere offertes aan. Na het vergelijken van de offertes kiest u altijd de behanger voorzien van de beste voorwaarden en de laagste prijs. We behangen graag voor u!

Oude behang verwijderen

Voordat u nieuw behang gaat plaatsen moet u eerst het oude verwijderen. Hoe eenvoudig het verwijderen gaat hangt af van het soort behangpapier. Daarnaast is de soort en hoeveelheid gebruikte lijm hier van invloed op. De meest eenvoudige manier voor het verwijderen van behangpapier is het losweken hiervan. Neem een dweil of verfrol om de muren nat te maken en laat dit even intrekken. U kunt het behang gemakkelijk verwijderen wanneer de lijm nat is geworden. Vinylbehang heeft een gesloten structuur, gebruik hierbij een prikroller. Lijm van glasvezelbehang weekt u niet zomaar los. Deze moet u verwijderen door het los te trekken. Vliesbehang verwijderen is ook erg eenvoudig. Vliesbehang trekt u gewoon baan na baan los.

Benodigd aantal rollen berekenen

Een gemiddelde rol is 53 cm breed en 10 meter lang. U haalt drie banen uit een rol indien de hoogte van de kamer 3 meter of lager is. Heeft u behang voorzien van motieven die moeten aansluiten op elkaar? Dan kan dit aantal minder zijn. Tel de breedte van alle muren bij elkaar op. Heeft u hoge deuren en ramen? Trek deze breedte er dan van af. Deel vervolgens de totale breedte door 53, de breedte van een rol. Deel de uitkomst hiervan vervolgens door drie, omdat er drie banen uit een rol gehaald worden. Nu weet u hoeveel rollen vliesbehang, of een andere soort, u minstens nodig hebt en wat de kosten zullen zijn.

Hoe behangen? Verschillen per soort

Traditioneel behangpapier wordt het meest gebruikt. Dit behangpapier is verkrijgbaar in vele structuren, diktes en patronen. Vliesbehang is een rug van vlies met daarop een toplaag van vinyl of papier. U kunt vliesbehang heel makkelijk aanbrengen. Een behangerstafel is onnodig omdat u rechtstreeks op de muur lijmt. Daarnaast hebt u bij vliesbehang minder last van blazen en krimpen als bij traditioneel behangpapier. Vliesbehang staat ook wel bekend als snelbehang. Renovlies wordt vaak gebruikt om muren er weer als nieuw uit te laten zien. Oneffenheden, gaatjes en scheuren worden eenvoudig verborgen. Renovlies schildert u gemakkelijk over.

muur voorstrijken behangen

Stap 1: Muur voorbehandelen

Voordat u begint met plaatsen maakt u de ruimte zo leeg mogelijk en dekt u eventuele meubels af. U moet tevens de muur voorbehandelen. Verwijder eventueel oud behangpapier en maak de ondergrond schoon, stofvrij en effen. Hebt u een poreuze muur? Dan moet u eerst voorlijmen of voorstrijken. Voorlijmen voorkomt dat de muur het water te snel absorbeert. Gebruik een verdund behangplaksel tijdens het voorlijmen. Het is tijdens het voorstrijken tevens mogelijk om muurverf-voorstrijk te gebruiken. Nieuwe wanden moet u tevens voorlijmen. Voorstrijken is overigens altijd mogelijk. Het zorgt er tevens voor dat behang goed hecht. Schakel de stroom uit en vergeet ook zeker niet het verwijderen van stopcontacten en lichtschakelaars.

Stap 2: Knippen van behang

Het volgende onderdeel in het stappenplan is het knippen van behang. Na het voorstrijken begint u hiermee. Wanneer u alvast banen op maat knipt doorloopt u straks sneller het stappenplan en bent u sneller klaar met plaatsen. Voor de lengte van een baan behang houdt u de hoogte van de kamer aan, plus vijf centimeter extra. Reken nog een paar centimeter extra indien u ongelijke vloeren of schuine plafonds hebt. Hebt u behang voorzien van een dessin? Nummer in dat geval de banen zodat u het patroon juist kunt plaatsen. Houd tevens rekening met de looprichting van het papier. Het staat niet erg mooi wanneer bijvoorbeeld een bloemenpatroon naar beneden hangt.

Stap 3: Insmeren van behang

U kiest allereerst de juiste behanglijm. Welke geschikt is hangt af van het materiaal en de dikte van het behangpapier. Universele behanglijm wordt het meeste gebruikt. Wanneer u wilt beginnen met behangen mogen er geen klontjes in de lijm zitten. Na het voorstrijken wacht u minstens 8 uur maar bij voorkeur 24 uur alvorens u start met behangen. Leg een behangbaan met de bedrukte kant naar beneden op een plaktafel. Gebruik een papborstel en doe hiermee lijm op de behangbaan. Doe dit zo gelijkmatig mogelijk, geef de randen hierbij extra aandacht. Sla de helft van het ingepapte deel om naar het midden. Wacht een paar minuten tot de lijm in het papier is gedrongen.

Stap 4: Behang plakken

Het volgende deel in het stappenplan is het plaatsen en plakken. Het daadwerkelijke behangen is een leuk onderdeel in het stappenplan en bevat handige tips. Begin in de hoek die het eerste opvalt als u de kamer inloopt. Teken een lijn op 53 centimeter van de hoek waar u begint met behangen. Vervolgens plakt u de bovenkant van de eerste baan tegen de lijn. Laat tijdens het plakken drie cm over aan de bovenkant. Trek de onderkant los en laat ook deze tegen de muur plakken. Gebruik een borstel of schone doek en wrijf vanuit het midden de behangbaan tegen de muur. Vervolgens plakt u de tweede baan hier tegenaan. Na het behangen knipt u het overtollige behang aan de boven- en onderzijde weg.

behang plakken

Stap 5: Afwerking

Na het voorlijmen, knippen en plaatsen bent u aangekomen bij het laatste onderdeel in het stappenplan. In het laatste deel van het behangen stappenplan komt de afwerking aan bod. Eventuele lijmresten haalt u het beste zo snel mogelijk weg. Gebruik hiervoor een vochtige doek. Laten randen na het drogen los? Smeer met een fijne borstel lijm achter de randen. Knip bij de schakelaren en stopcontacten papier weg en plaats ze terug. Ontstaan blazen op de wand? Een kleine prikt u door met een naald. Een grote snijdt u in waarna u overtollig lijm weghaalt. U bent aan het einde gekomen van het stappenplan. Uw wanden zien er als het goed is weer als nieuw uit. Geniet ervan!

behang plakken

Hulp nodig? Vergelijk gratis offertes!

Wilt u renovlies, vliesbehang of een andere soort plaatsen? In het stappenplan heeft u gelezen hoe u het plaatsen en het voorstrijken eenvoudig zelf doet. Ziet u ondanks het stappenplan het behangen van bijvoorbeeld vliesbehang niet zitten? Dan kunt u het plaatsen van vliesbehang het beste laten doen door een ervaren vakman. Coqual is een netwerk van erkende behangers. Bij ons zitten meerdere behangers in heel Vlaanderen aangesloten. Er zit altijd iemand in uw regio. Wanneer u het contactformulier invult ontvangt u maximaal vijf offertes. De offertes vergelijkt u op prijzen en aanbod. Vervolgens kiest u zelf de behanger voorzien van de beste voorwaarden en de laagste prijs voor uw klus!