Gaat u binnenkort voor het eerst een kamer behangen?

Dan kunt u wel wat tips gebruiken van onze behanger. Lees alles van voorbereiding tot afwerking!

behangen stappenplan
Vraag gratis offertes aan

Het is binnen 1 minuut geregeld!

Behangen tips

Gaat u binnenkort voor het eerst behangen en kunt u wel een paar tips gebruiken? Dan zit u hier goed! U vindt hier allemaal tips over de voorbereidingen, het behangen en de afwerkingen. Laat u het behangen ondanks onze tips toch liever aan een professional over? Wij zijn een netwerk van behangers werkzaam in Vlaanderen. Er zit dus altijd een vakman met vele jaren ervaring bij u in de buurt. U vraagt via het formulier gratis en geheel vrijblijvend offertes aan. Door ze met elkaar te vergelijken kiest u altijd de vakman met de beste voorwaarden en de laagste prijs. Wij helpen u graag!

Behangpapier berekenen

De eerste tips gaan over het berekenen van behangpapier. Het is verstandig om van te voren te berekenen hoeveel behangpapier u nodig heeft. Het is immers ontzettend vervelend als u lekker bezig bent met behangen en het behangpapier blijkt op. Houd bij het berekenen iets meer dan de benodigde hoeveelheid aan, er kan namelijk altijd iets fout gaan bij het behangen. Hebt u rollen over? Als u het bonnetje nog hebt dan is het wellicht mogelijk een aantal rollen retour te brengen naar de winkel. Het is echter handig om een beetje behangpapier te bewaren voor het geval u een deel van de kamer opnieuw moet behangen.

Behanglijm en primer kiezen

Het behangpapier dat u gaat gebruiken bepaalt welke soort behanglijm u moet kiezen. Vliesbehang heeft bijvoorbeeld speciale behanglijm nodig maar ook glasweefselbehang heeft een behanglijm speciaal voor glasweefsel nodig. Bij het aanschaffen is het verstandig om direct te informeren welke behanglijm u moet kiezen. Eén van de tips is het gebruiken van een primer. Een primer zorgt voor een betere hechting en neemt de zuiging van de ondergrond weg. Vooral bij een onbehandelde ondergrond zoals beton, gyproc of gipskarton is een primer noodzakelijk. Een primer is niet nodig wanneer de ondergrond al eens geschilderd is geweest en de verflaag niet is afgebladderd.

Behangpapier kiezen

Er zijn vele verschillende soorten waar u uit kunt kiezen. Eén van de handige tips is om vliesbehang of glasvezelbehang te gebruiken als u beschadigde muren wilt renoveren. Deze behangsoorten zorgen ervoor dat oneffenheden, putjes en scheuren worden weggewerkt. Ze zijn makkelijk om mee te werken en verkrijgbaar in allerlei motieven. Er zijn ook vele soorten normaal behang waar u uit kunt kiezen. Zo is er behangpapier met bloemen, grafische patronen, lijnen en andere motieven verkrijgbaar. Hiernaast heeft u nog de keuze uit tal van kleuren. Wilt u een kleine ruimte behangen? Een goede tip is dan om lichte kleuren te kiezen, hierdoor lijkt de ruimte optisch groter.

behang plakken tips

Behangpapier verwijderen

Het is verstandig om eerst oud behangpapier te verwijderen wanneer u opnieuw gaat behangen. Het verwijderen is eenvoudig zelf te doen maar het neemt wel enige tijd in beslag. Voordat u begint met het verwijderen van behangpapier is het verstandig om de vloer te beschermen. De makkelijkste manier om behangpapier te verwijderen is namelijk met water. Breng warm water aan op de muur met een spons zodat de muurbekleding los weekt. Een andere mogelijkheid is het verwijderen met een stoomapparaat. Deze is te huur bij de meeste doe-het-zelf-zaken. Na het stomen is het behang eenvoudig te verwijderen met een spatel.

Voorbereiding behang plakken

De volgende tips gaan over de voorbereiding van het plakken van behangpapier. Zorg ervoor dat er geen klontjes in de behanglijm zitten. Knip de banen behang op maat, tel 5 centimeter bij de hoogte van de kamer op. Eén hele waardevolle tip is dat de eerste strook behang de belangrijkste is. Deze moet recht hangen, gebruik hiervoor eventueel een schietlood. Begin bij het plakken nooit in een hoek. Een huis is namelijk nooit 100% recht. Als u de eerste band behangpapier scheef plakt en zo verder gaat dan eindigt u in de andere hoek ook scheef. Dit valt direct op, vooral wanneer uw behang een streepjes motief heeft.

Behang plakken

Vervolgens kan het plakken beginnen. Het is het makkelijkste om de behangstroken op een behangtafel in te smeren. Smeer eerst het eerste deel in, vouw deze dubbel en smeer daarna het laatste deel in. Laat het behangplaksel even intrekken. Hierna begint u met plakken langs de loodlijn op de muur. Laat de behangstrook iets doorlopen aan de bovenzijde. Strijk het behang vanuit het midden glad naar de zijkant met een behangborstel. Snij het overtollige behang voorzichtig weg met een afbreekmesje en ga zo verder met het plakken van de volgende banen. Zorg ervoor dat de behangstroken goed op elkaar aansluiten, vooral wanneer er een motiefje opzit.

Meest gemaakte fouten

Met bovenstaande tips zou het behangen helemaal goed moeten komen. Van fouten kunt u leren, daarom volgen naast de tips ook nog een aantal meest gemaakte fouten bij het behangen. Zet geen raam open of verwarming hoger na het doen van behangwerken om het sneller te laten drogen. Grote temperatuurverschillen kunnen ervoor zorgen dat bepaalde soorten (vlies)behang gaan krimpen. Beplak niet meer stroken met behanglijm dan u in een kwartier kunt plakken. Het is zonde wanneer de lijm is opgedroogd voordat u aan het behangen toe komt. Tot slot, lees de gebruiksaanwijzing op het behangplaksel en het papier goed, zodat u weet welke tips bij uw soort behangpapier van toepassing zijn.

behangen

Blazen in behang

Na het behangen is het mogelijk dat er blazen ontstaan. De volgende tips gaan over het voorkomen en wegwerken van blazen na het behangen. Gebruik altijd de juiste behanglijm voor het juiste behang. Controleer tevens of de lijm moet worden aangebracht op de behangstroken of op de muur. Zitten er toch blazen in uw behang? Maak dan een verticale insnijding in de blaas. Open het met een plamuurmes, breng lijm aan en druk het goed vast. Doe dit vanaf de zijkanten naar het midden zodat het niet mogelijk is dat er lucht blijft zitten. Op deze manier verwijdert u blazen eenvoudig na het behangen.

behangpapier kiezen

Vrijblijvend offertes aanvragen

Ziet u het zelf behangen ondanks onze tips toch niet helemaal zitten? Geen probleem, wij helpen u graag! Coqual bestaat uit een netwerk van behangers werkzaam in Vlaanderen, er zit altijd een vakman bij u in de buurt. Via het contactformulier vraagt u bij ons verschillende offertes aan zodat u ze met elkaar kunt vergelijken. Vervolgens kiest u de behanger met de beste voorwaarden en de laagste prijs. Onze behangers hebben al vele jaren ervaring en ze zullen ervoor zorgen dat u woning er weer als nieuw uitziet. Ook met vragen over de tips voor het behangen bent u bij ons van harte welkom.